Gambar di atas ialah jenis-jenis ikan yang telah di wartakan oleh kerajaan Malaysia sebagai ikan larangan. Kehadiran ikan ini dipercayai akan menyebabkan populusi ikan tempatan mengalami kepupusan dan kerosakan eco-sistem perairan negara ini. Tetapi realitinya senarai ikan-ikan ini yang di senaraikan di atas boleh dilupakan kerana seperti diketahui ramai, kerajaan Malaysia lebih mementingkan income dan kepentingan ekonomi negara dari menjaga eco-sistem perairan negara kerana pada hari ini lebih 75% ikan-ikan yang dianggap prohibited ini telah di bawa masuk ke negara Malaysia dengan kebenaran atau permit yang dikeluarkan oleh kerajaan Malaysia sendiri kepada peniaga-peniaga berkaitan. Saya ingin mengupas sedikit tentang ikan-ikan pendatang yang kini bermaharajalela dengan aman dan tenang di negara Malaysia malah dengan kehadirannya yang banyak telah menyebabkan segelintir masyarakat menganggapnya sebagai ikan tempatan.
Talapia
Ikan Talapia dari keluarga Cichlid ini berasal dari Negara Afrika. Pada mulanya ikan ini dianggap sebagai makanan atau hidangan petani miskin di Afrika. Ikan ini diperkenalkan kepada dunia oleh zoologist dari Scotland iaitu Andrew Smith pada tahun 1840 sebagai sumber ikan alternatif untuk dijadikan hidangan makanan terutamanya di Europa dan Asia. Ikan ini amat mudah menadaptasikan diri di habitat baru, amat mudah membiak dan cepat membesar menyebabkan ikan ini mudah diternak. Selain itu ikan ni yang dikenali sebagai Talapia di seluruh dunia kini menjadi ikan air tawar ke-3 terpenting sebagai penyumbang protein selain spesis Karp dan Salmon. Selain diternak secara besar-besaran, di sentengah-tengah negara ikan ini di anggap sebagai penyumbang kawalan biologi dengan pemakan rumpai-rumpai perosak ataupun alga perosak dan pemakan larva nyamuk untuk mengawal Aedes dan Malaria di tasik mahupun di kolam. Ikan yang bersifat omivor ini amat mudah ditemui dipelusuk negara kita. Terdapat dua jenis ikan tilapia yang diketahui bermastautin di negara kita iaitu Ikan Talapia Merah Dan Ikan Talapia Hitam. Boleh dikatakan, ikan ini pasti terdapat di setiap restoran sebagai pilihan lauk-pauk.
Patin Mekong(Mekong Catfish)
Ikan ini telah mencetuskan fenomena di kalangan kaki kolam pancing. Ikan patin ini berasal dari Sungai Mekong telah di bawa masuk ke kolam-kolam komersial secara besar-besaran. Ikan Patin Mekong mempunyai daya juang yang tinggi serta memiliki tubuh badan yang tegap membuatkannya ikan ini wajib di layan oleh kaki pancing. Ikan yang amat mudah membesar hingga puluhan dan ratusan kilo pasti menjadi sasaran kaki pancing. Di negara kita ikan ini dianggap sebagai pejuang hebat di kolam-kolam pancing komersial, tetapi di negara asal ikan ini di Thailand, Laos dan Vietnam, ikan ini sedang mengalami proses kepupusan kerana sering diburu untuk dijadikan hidangan makanan. Kerana itu di negara Thailand ikan ini diharamkan tangkapannya kecuali memancing dengan konsep Tangkap dan Lepas di beberapa Sungai di sana. Kerajaan Thailand dan Laos juga giat membuat kajian dan membiakan spesis ikan ini supaya tidak mengalami kepupusan. Berbeza dengan negara kita, penduduknya lebih gemar menikmati ikan patin tempatan yang lebih kecil dan lebih lazat isinya sebagai hidangan makanan. Walaupun banyak kehadiran ikan ini hampir diseluruh kolam pancing di negara kita, sedikit pun ia tidak menjejaskan harga ikan patin tempatan terutamanya ikan patin buah yang bernilai tinggi. Selain ikan patin Mekong, sepupunya yang berasal dari Thailand dan Vietnam juga di bawa masuk. Ikan tersebut dikenali sebagai ikan Patin Choa Praya yang berasal dari Sungai Choa Praya.