Nuffnang Malaysia

Search

Memuatkan ...

Jumaat, 9 Disember 2011

Umpan Patin

Resepi ini saya perolehi dari rakan saya dari Team COFA. Ingin saya kongsikan bersama kepada pengunjung blog ini. Keberkesanan umpan ini bergantung mengikut keadaan dan tempat. Seperti diketahui setiap ikan  kolam air tawar mempunyai perangai yang berbeza-beza. Lain tempat lain seleranya. Tapi bagi saya tak salah untuk  mencuba dan siapa tau umpan ini boleh menjadi salah satu umpan power pada para pengunjung blog ini.

Ramuan Umpan Patin

Susu Sejat penuh krim

Mauripan (Dry yeast)

dua sudu serbuk cheese

beberapa batang serai

Cara-cara membuat ramuan:
1. Potong halus serai dan masukan kesemua bahan ke dalam blender.
2. Pastikan semua ramuan hancur dan sebati
3. Masukkan campuran tadi ke dalam botol
4. Kemudian  dibiarkan beberapa hari sebelum digunakan


  1 HARI - 5 HARI (UNTUK DIGUNAKAN BERSAMA PATI PANDAN)
  6 HARI - 10 HARI (UNTUK
DIGUNAKAN BERSAMA PATI STRAWBERY)
  2 MINGGU (UNTUK UMPAN KOSONG)


Cara-cara menggunakannya.


1. Sebatian ini akan digunakan bersama roti yang telah dipotong dadu.
2. Semburkan sebatian tersebut pada roti, jangan terlalu banyak cukup sekadar melembabkan roti tersebut dengan ramuan ini.
3. Kemudian titiskan pes/pati pandan atau strawberry kepada roti tersebut.
4. Selesai  dan boleh terus digunakan. Terpulang pada pemancing untuk menggunakan teknik apung atau pun  umpan dasar.


~Tamat~

47 ulasan:

  1. hi...
    boleh tak bagi sukatan utk susu sejat dan yeast?
    banyak mana nak guna?
    thanx a lot for sharing...

    BalasPadam
    Balasan
    1. susu sejat saya pakai dalam 1 tin, serbuk yeast dalam 2 sudu je...selamat mencuba..

      Padam
  2. serai byk mana bro...

    BalasPadam
    Balasan
    1. dalam 3-4 btg dah cukup...ambil bahagian yang lembut sahaja

      Padam
    2. gua kisar semua tp tak leh nak spray sbb tersumbat dek serai yg x berapa nak hancur...

      Padam
    3. Salam, hancurkan atau blender serai bersama air( tidak perlu banyak)...kemudian tapis, serai tu untuk mendapatkan bau umpan tu sahaja...

      Padam
  3. Terima Kasih Bro sbb bg Resepi umpan..Hari tu test memancing kat Pertandingan Tasik Titiwangsa dan Alhamdulillah dpt Patin 8.6 kg...Dpt la no 2..terima kasih bebanyak bro...

    BalasPadam
  4. Salam peacock....

    Klu pki dedak camner plk?? yg main kepal besar penumbuk pny... klu baling memang kompom ikan masuk sepital....

    Naga...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Naga....Dedak...belum try lagi la pakai dedak dengan ramuan ni....
      kalo nak ikan tu masuk hospital...apa kata baling bom je terus...kompom...

      Padam
    2. hahaha... buang masa jer layan bom.... dedak yg besau penumbuk tuhpn dh blh buat ikan ICU..... Nak try event MAEPS bln 12 nnt.... mn tau ada rejeki...

      Padam
    3. Salam peacock...

      Serbuk chease 2 mn mau cari??? dh sume pasaraya eden poie, tp x jumpolh..... cer sms eden 0122574790....

      Padam
    4. Kalau kat kedai, tak tau pulak jual kat mana...
      aku selalu beli serbuk chees ni kat kawan aku je...
      kat sini ada jual..http://hepi2010.blogspot.com/

      Padam
  5. apa nama serbuk cheese yg digunakn?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yg saya tau serbuk cheese ni digunakan utk cheezy wages serupa macam KFC tu....serbuk tu bila dicampur dengan air panas...bole di makan begitu saya...

      tuan cuba masuk link ni..

      http://hepi2010.blogspot.com/

      Padam
    2. http://hepi2010.blogspot.com/2012/09/10092012-mencari-pengedar-serbuk-cheese.html

      Padam
    3. salam bro..banyak mane nak guna serbuk cheese?

      Padam
  6. BRO..tumpang tanye..mauripan bnyk mana nk guna

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak payah banyak bro...dua tiga sudu kecil dah cukup

      Padam
  7. dah cuba tapi blum bernasib baik....kuah tu kalau lama ..ianya macam pekat sangat...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jangan terlalu pekat bro....
      kita hanya berusaha, allah yang menentukan.
      Mungkin akan tiba rezeki tuan.

      Padam
  8. Cantik bro. Wa akan try pas ni. Bahan2 tu semua wa senang dpt. Jumpa lagi mukalo wa dpt patin nanti

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya doakan yang terbaik untuk tuan Pak Lurah

      Padam
  9. Salam bro..kalau di kl kedai yg jual serbuk chesse kat area mana..di kuantan ni susah mau cari la..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam tuan, Saya pun beli online serbuk cheese ni kat address di atas..

      Padam
  10. bro nk tnye spe2 yg tau psl umpan pam dedak.ape ramuanye..tq

    BalasPadam
  11. Umpan jitu team" manten anyar" kolam pancing lomba SS -sby, saya mau berbagi aja krn kita selalu juara 1dan2... Umpan yang kita pakai 1cc tuna,5cc tengiri,20cc pasta pandan,15cc pasta blewah,15cc pasta leci.... Salam mancing

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam bos..lpas kt letak ramuan tu dlm botol so kt kene smpan kat luar ngan x tertutup atau kene ltk dlm peti ais?? Umpan ni lampan pun ok x??

      Padam
    2. saya tutup dan simpan dalam suhu bilik....lampan..?? boleh kot..tak pernah try utk lampan..

      Padam
  12. serbuk cheese bleh didapati di kedai2 yg jual barang buat kek,muffin & lain2 kueh.

    BalasPadam
  13. Abg last nak tanye ni..sy nak masuk ptandingan mancing anjuran ofis sy hr sabtu ni..agak2 klau sy bt ari ni ari rabu dah mujarab ke bau dia?? Emm roti tu nak cangkuk 3,4 biji saiz dadu atau 1 biji je?? Saiz mata lak saiz brp??

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh tuan,tuan boleh gunakan bersama pati pandan atau strawbery

      Padam
  14. Sy dah blander dah sume bhan tu..perghh bau dia blh tahan,klau perap 4,5 hari mau tmuntah sy dbuatnye nt..nak tanye 1) bila nak mncing biasenye serbur siap2 ke atau time kat tmpt mncing tu br sembur?? 2) sembur dulu kat roti tu br potong dadu ke apa? 3) yg perisa strabery tu sembur sama bnyak ke apa?? Sory sy new dlm mncing n kbtulan ofis bt tnding la plak tu kalut tu..sory tuan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang lumrah umpan atau pes untuk kolam memang berbau tak boleh tahan..tetapi semakin kick bau nya semakin power umpan tersebut...ini kerana selain penglihatan..ikan bergantung pada bau untuk mencari makanan. kebiasaannya saya potong dadu roti siap2 dirumah...kemudian semasa di kolam baru saya semburkan sekata pes tersebut pada roti yang telah dipotong (jangan sampai terlalu lembab) dan kemudia baru saya titis kan pes strawberi atau pandan...tak perlu terlalu banyak..cukup sekadar dapat bau dan warnanya..

      Padam
  15. boleh mancing Kat sungai ke umpan ne bro atau Ada cadangan lain ke? Dari org yg baru nak belajar ne...tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya tak pernah cuba, jika di sungai saya selalu mengunakan umpan sawit peram utk memancing ikan patin

      Padam
  16. Salam bro, kalo kita pakai serai wangi berbanding serai biasa.. ok tak?

    BalasPadam
  17. salam bro...bley x bg resepi umpan timbul(biji kepal)serta cmpuran serbuknya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cuba refer sini..TQ
      http://maxxpeacock.blogspot.com/p/fresh-water.html

      Padam
  18. kalo xperam boleh gune x?saya selalu pancing mengejut..jarang rancang nk p mancing..
    sekarang saya gune emulco strawberry paste + roti potato (potong dadu) so far x mengecewakan la utk patin..

    BalasPadam
  19. salam..nk tanya serbuk cheese pki bpe byk??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bro klu guna cheese selain brand yg bro guna 2 bleh x???

      Bro tlg bgtaw sat sukatan utk suma brg2 tersebut....

      Amat memerlukan

      Padam
  20. Kalau tak pakai serbok cheese takpa ke

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang