Friday, 9 December 2011

Umpan Patin

Resepi ini saya perolehi dari rakan saya dari Team COFA. Ingin saya kongsikan bersama kepada pengunjung blog ini. Keberkesanan umpan ini bergantung mengikut keadaan dan tempat. Seperti diketahui setiap ikan  kolam air tawar mempunyai perangai yang berbeza-beza. Lain tempat lain seleranya. Tapi bagi saya tak salah untuk  mencuba dan siapa tau umpan ini boleh menjadi salah satu umpan power pada para pengunjung blog ini.

Ramuan Umpan Patin

Susu Sejat penuh krim

Mauripan (Dry yeast)

dua sudu serbuk cheese

beberapa batang serai

Cara-cara membuat ramuan:
1. Potong halus serai dan masukan kesemua bahan ke dalam blender.
2. Pastikan semua ramuan hancur dan sebati
3. Masukkan campuran tadi ke dalam botol
4. Kemudian  dibiarkan beberapa hari sebelum digunakan


  1 HARI - 5 HARI (UNTUK DIGUNAKAN BERSAMA PATI PANDAN)
  6 HARI - 10 HARI (UNTUK
DIGUNAKAN BERSAMA PATI STRAWBERY)
  2 MINGGU (UNTUK UMPAN KOSONG)


Cara-cara menggunakannya.


1. Sebatian ini akan digunakan bersama roti yang telah dipotong dadu.
2. Semburkan sebatian tersebut pada roti, jangan terlalu banyak cukup sekadar melembabkan roti tersebut dengan ramuan ini.
3. Kemudian titiskan pes/pati pandan atau strawberry kepada roti tersebut.
4. Selesai  dan boleh terus digunakan. Terpulang pada pemancing untuk menggunakan teknik apung atau pun  umpan dasar.


~Tamat~

62 comments:

  1. hi...
    boleh tak bagi sukatan utk susu sejat dan yeast?
    banyak mana nak guna?
    thanx a lot for sharing...

    ReplyDelete
    Replies
    1. susu sejat saya pakai dalam 1 tin, serbuk yeast dalam 2 sudu je...selamat mencuba..

      Delete
  2. serai byk mana bro...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam 3-4 btg dah cukup...ambil bahagian yang lembut sahaja

      Delete
    2. gua kisar semua tp tak leh nak spray sbb tersumbat dek serai yg x berapa nak hancur...

      Delete
    3. Salam, hancurkan atau blender serai bersama air( tidak perlu banyak)...kemudian tapis, serai tu untuk mendapatkan bau umpan tu sahaja...

      Delete
  3. Terima Kasih Bro sbb bg Resepi umpan..Hari tu test memancing kat Pertandingan Tasik Titiwangsa dan Alhamdulillah dpt Patin 8.6 kg...Dpt la no 2..terima kasih bebanyak bro...

    ReplyDelete
  4. Salam peacock....

    Klu pki dedak camner plk?? yg main kepal besar penumbuk pny... klu baling memang kompom ikan masuk sepital....

    Naga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naga....Dedak...belum try lagi la pakai dedak dengan ramuan ni....
      kalo nak ikan tu masuk hospital...apa kata baling bom je terus...kompom...

      Delete
    2. hahaha... buang masa jer layan bom.... dedak yg besau penumbuk tuhpn dh blh buat ikan ICU..... Nak try event MAEPS bln 12 nnt.... mn tau ada rejeki...

      Delete
    3. Salam peacock...

      Serbuk chease 2 mn mau cari??? dh sume pasaraya eden poie, tp x jumpolh..... cer sms eden 0122574790....

      Delete
    4. Kalau kat kedai, tak tau pulak jual kat mana...
      aku selalu beli serbuk chees ni kat kawan aku je...
      kat sini ada jual..http://hepi2010.blogspot.com/

      Delete
  5. apa nama serbuk cheese yg digunakn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg saya tau serbuk cheese ni digunakan utk cheezy wages serupa macam KFC tu....serbuk tu bila dicampur dengan air panas...bole di makan begitu saya...

      tuan cuba masuk link ni..

      http://hepi2010.blogspot.com/

      Delete
    2. http://hepi2010.blogspot.com/2012/09/10092012-mencari-pengedar-serbuk-cheese.html

      Delete
    3. salam bro..banyak mane nak guna serbuk cheese?

      Delete
  6. BRO..tumpang tanye..mauripan bnyk mana nk guna

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak payah banyak bro...dua tiga sudu kecil dah cukup

      Delete
  7. dah cuba tapi blum bernasib baik....kuah tu kalau lama ..ianya macam pekat sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan terlalu pekat bro....
      kita hanya berusaha, allah yang menentukan.
      Mungkin akan tiba rezeki tuan.

      Delete
  8. Cantik bro. Wa akan try pas ni. Bahan2 tu semua wa senang dpt. Jumpa lagi mukalo wa dpt patin nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya doakan yang terbaik untuk tuan Pak Lurah

      Delete
  9. Salam bro..kalau di kl kedai yg jual serbuk chesse kat area mana..di kuantan ni susah mau cari la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam tuan, Saya pun beli online serbuk cheese ni kat address di atas..

      Delete
  10. bro nk tnye spe2 yg tau psl umpan pam dedak.ape ramuanye..tq

    ReplyDelete
  11. Umpan jitu team" manten anyar" kolam pancing lomba SS -sby, saya mau berbagi aja krn kita selalu juara 1dan2... Umpan yang kita pakai 1cc tuna,5cc tengiri,20cc pasta pandan,15cc pasta blewah,15cc pasta leci.... Salam mancing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam bos..lpas kt letak ramuan tu dlm botol so kt kene smpan kat luar ngan x tertutup atau kene ltk dlm peti ais?? Umpan ni lampan pun ok x??

      Delete
    2. saya tutup dan simpan dalam suhu bilik....lampan..?? boleh kot..tak pernah try utk lampan..

      Delete
  12. serbuk cheese bleh didapati di kedai2 yg jual barang buat kek,muffin & lain2 kueh.

    ReplyDelete
  13. Abg last nak tanye ni..sy nak masuk ptandingan mancing anjuran ofis sy hr sabtu ni..agak2 klau sy bt ari ni ari rabu dah mujarab ke bau dia?? Emm roti tu nak cangkuk 3,4 biji saiz dadu atau 1 biji je?? Saiz mata lak saiz brp??

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tuan,tuan boleh gunakan bersama pati pandan atau strawbery

      Delete
  14. Sy dah blander dah sume bhan tu..perghh bau dia blh tahan,klau perap 4,5 hari mau tmuntah sy dbuatnye nt..nak tanye 1) bila nak mncing biasenye serbur siap2 ke atau time kat tmpt mncing tu br sembur?? 2) sembur dulu kat roti tu br potong dadu ke apa? 3) yg perisa strabery tu sembur sama bnyak ke apa?? Sory sy new dlm mncing n kbtulan ofis bt tnding la plak tu kalut tu..sory tuan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang lumrah umpan atau pes untuk kolam memang berbau tak boleh tahan..tetapi semakin kick bau nya semakin power umpan tersebut...ini kerana selain penglihatan..ikan bergantung pada bau untuk mencari makanan. kebiasaannya saya potong dadu roti siap2 dirumah...kemudian semasa di kolam baru saya semburkan sekata pes tersebut pada roti yang telah dipotong (jangan sampai terlalu lembab) dan kemudia baru saya titis kan pes strawberi atau pandan...tak perlu terlalu banyak..cukup sekadar dapat bau dan warnanya..

      Delete
  15. boleh mancing Kat sungai ke umpan ne bro atau Ada cadangan lain ke? Dari org yg baru nak belajar ne...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak pernah cuba, jika di sungai saya selalu mengunakan umpan sawit peram utk memancing ikan patin

      Delete
  16. Salam bro, kalo kita pakai serai wangi berbanding serai biasa.. ok tak?

    ReplyDelete
  17. salam bro...bley x bg resepi umpan timbul(biji kepal)serta cmpuran serbuknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba refer sini..TQ
      http://maxxpeacock.blogspot.com/p/fresh-water.html

      Delete
  18. kalo xperam boleh gune x?saya selalu pancing mengejut..jarang rancang nk p mancing..
    sekarang saya gune emulco strawberry paste + roti potato (potong dadu) so far x mengecewakan la utk patin..

    ReplyDelete
  19. salam..nk tanya serbuk cheese pki bpe byk??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro klu guna cheese selain brand yg bro guna 2 bleh x???

      Bro tlg bgtaw sat sukatan utk suma brg2 tersebut....

      Amat memerlukan

      Delete
  20. Kalau tak pakai serbok cheese takpa ke

    ReplyDelete
  21. Informasi yg konkrit...
    Terimakasih cek Abang...

    ReplyDelete
  22. Klo boleh,nk minta petua untuk umpan geliga Pacu kolam cek..
    Terimakasih..

    ReplyDelete
  23. Salam bro,sy selalu mancing dkat sri bayu,tp x pernah cuba tarik ikan.kalau sy cuba buat umpan ni, dan mancing dkat sri bayu agak2 boleh tak?

    ReplyDelete
  24. salam..bro..mintak izin cube umpan yg bro ajar ni yer...dah wt n nk cube di event ahad ni..tq..

    ReplyDelete
  25. Salam. Bro. Sebatian yg dicampurkan td ad expired x? Mknaya brape lme bleh smpan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna sebaik-baiknya sebelum sampai waktu 3 minggu, kerana pes ini akan menjadi masam apabila disimpan terlalu lama.

      Delete
  26. Minta izin tuan utk guna resepi umpan ni.

    ReplyDelete
  27. Salam tuan. Ingin bertanya sekali bancuhan dapat berapa banyak? Sebab saya tak selalu mancing. Rugi rasanya kalau baki berlebih2 hehehe

    ReplyDelete
  28. assalam.. sy hanya ingin berkongsi sedikit ramuan umpan patin kolam.. setakat ni sy guna perisa pisang,soya dan yogurt.. alhamdulillah hasil tak pernah mengecewakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ASSALAM BRO.....PERISA PISANG,SOYA,YOGURT TU NAK MAIN DENGAN ROTI DADU KE...ATAU CAMPUR DEDAK

      Delete
  29. Bagi la ramuan buat kuah umpan pailet

    ReplyDelete
  30. Bagi la ramuan buat kuah umpan pailet

    ReplyDelete

Nuffnang Malaysia

Search

Loading...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang