Ahad, 13 Ogos 2017

Throwback The Keniam Return

Salam Strike kepada semua penggunjung blog Malaysian Fish Hunter,  Sejak kebelakangan ini, Sindrom Kumpau semasa Jigging banyak melanda diri saya. Banyak trip yang saya sertai tidak berjaya menghasilkan tangkapan peribadi yang boleh dibanggakan. Memandangkan terlalu kerap saya menggunjungi trip air masin, benak hati saya mula merindui suasana tenang di dalam hutan. Bagi saya, ketika berkunjung di hutan, segala masalah dan kekusutan pasti akan hilang. Selain memancing, banyak lagi aktiviti riadah dapat dilakukan tanpa perlu risau masalah ribut atau mabuk laut. Selain itu, mungkin sudah terlalu lama meninggalkan aktiviti casting membuatkan perasaan hendak ke hutan itu membuak-buak. Selepas mencari kaki yang boleh turut serta, saya bergegas membuat booking ke Taman Negara, Pahang. Sudah pasti apabila menyebut tentang taman negara, Sungai Keniam pasti menjadi lokasi kegemaran saya. Jika dilihat kepada post-post yang lepas, trip di Sungai Keniam lebih kepada trip bersantai dan sudah pasti trip kali ini menggunakan khidmat boatman yang sama dan rapat dengan saya iaitu Abg Rom. Apa yang unit tentang trip ini, boleh dikatakan semua angota yang menyertai trip ini merupakan hardcore Casting. Maka kelengkapan bottom dibawa dengan kadar minimum. memadangkan trip ini lebih tertumpu kepada Casting, perbagai gewang dan spoon bakal menjadi senjata penting di trip Sungai Keniam nanti.


Kami bergerak  ke Kuala Tahan, Pahang seawal pukul 3.00 pagi dan di jangka tiba di sana pada pukul 7.30 pagi. Urusan permit dan sarapan telah disediakan awal-awal oleh Abg Rom selaku boatman kami ke Sungai Keniam. Selepas bersarapan dan membuat final check pada permit setiap peserta, kami terus bergerak membuat pendaftaran di post pejabat Taman Negara Pahang.Macam hendak duduk sebulan,,!!


Pendaftaran di Post Taman Negara

Selepas proses pendaftaran selesai, kami terus bergerak lokasi yang di tuju. Kali ini boleh dikatakan cuaca panas berpanjangan telah menyebabkan sepanjang sungai di Taman Negara terutaman Sungai Tahan berada di dalam keadaan surut atau rendah. Maka sepanjang perjalanan kami lebih kepada aktiviti menolak bot dan atas faktor yang tidak di jangka ini bakal mengambil masa lebih lama perjalanan dari kebiasaannya.
 betapa rendahnya air pada trip kali ini Entah sudah berapa puluh kali kami menolak bot


Rehat sebentar selepas penat menolak bot. Perjalanan untuk tba ke distinasi masih jauh.

Di pendekkan cerita kami tiba di distinasi pada lewat petang. Kelihatan lokasi perkhemahan sudah berubah dan amat berbeza dengan kunjungan kami sebelum ni. Semua ini gara-gara banjir besar yang pernah melanda sungai sebelum ini. Nasib baik trip kali ini saya telah mengupa tukang masak di kalangan boatman supaya memudahkan kami. Selepas saja menyiapkan tempat tidur dan beberapa persediaan lain kami terus bergegas makan malam maklumlah semua kawan-kawan semua kepenatan dan kelaparan selepas sesi menolak bot.

Keesokkan harinya, saya selaku organizer telah merancang untuk membahagikan kepada 2 kumpulan terhadap casting tegar ini. Satu kumpulan akan trekking dan akan casting secara land base dan 1 kumpulan lagi akan casting menggunakan bot menyusuri sepanjang sungai Keniam. Susunan kumpulan ini akan bergilir-gilir pada keesokan harinya. Tujuan saya membuat susunan ini supaya kami dapat mencuba setiap pelusuk sungai dan mengelakkan perebutan antara satu sama lain. Jom layan gambar sepanjang trip ini berlangsung.Kumpulan Land Base
Kumpulan Boating

Sambil-sambil Casting, ada juga yang membottom.Ada jugak lesenHasil yang diperolehi di masak stim dan di masak tempoyak.

Tidak dinafikan trip kami ini berjaya dengan sukses. Banyak lagi hasil tangkapan yang tidak dapat di ambil gambar. Apa yang pasti, selain memancing kami dapat bersantai dengan sepuas hati. Tenang seketika dari kesibukan kota dan stress. Hubungan antara kawan-kawan semakin rapat dengan jalinan ukwah sepanjang trip kali ini. Apa yang pasti semuanya bergembira dengan trip kali ini.
Tiba masa untuk pulang
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...